• israel

חיפוש לפי קטגוריה

empty label

הרב אליקים לבנון

לומר את דעתי לבעלי

הרב אליקים לבנון

למה אני מפחדת מבעלי?

שאלה

שלום הרב,
אני נשואה מספר שנים, ומדי פעם אני מרגישה תחושה של פחד מבעלי. באמת הוא אדם טוב, וב"ה מעולם אפילו לא הרים את קולו עלי. אבל משום מה, כאשר עולה איזה נושא לדיון, אני פוחדת לומר את דעתי, וכאשר אני מחליטה, אני חוששת לומר לו. זו הרגשה מאוד לא נעימה, כאילו אני לא בעלת בית ממש.

תשובה

חיים תחת פחד, ואפילו תחת חשש, אינם חיים. הרגשת מאויימות, כאילו מישהו קרוב מאיים עלי, חוסמת את הכוחות הפנימיים של האדם, גורמים למתח פנימי, ולעיתים, גם לתגובות גופניות, חכמים מעידים שפחד ומתח גורמים לשינויים ביולוגיים במערכות הפנימיות של אדם. קשר טוב בין איש לאשתו, כמו גם בין מעסיק לעובד, או בין מורה לתלמיד, צריך להיות קשר ללא מתחים וממילא ללא פחדים. תלמיד לא יתקדם מאומה בלימודיו אם הוא מרגיש מאויים ע"י המורה, כמו גם תפוקתו של עובד, שתרד פלאים. וכן, כאמור, בין איש לאשתו, צריך הקשר להתבסס על הערכה, אמון, אהבה והעברת אחריות איש לרעהו. קשר כזה אינו מוליד פחד או מתח.

ולגופו של דבר: לא כתבת כלל, מה גורם לך לתחושת הפחד. יש כמה גורמים להרגשה זו. הגורם הראשון יכול להיות, התנהלות של בעלך, אם הוא מעביר ביקורת על פעולות, החלטות שלך וכד', התוצאה היא, פחד, כאשר את שואלת את עצמך, מה יגיד בעלי על מה שעשיתי. זו יכולה להיות גם סיבה מדוע אינך מרגישה בעלת בית, מפני שכאילו, אין לך זכות לבצע החלטות שלך, שמא בעלך יתנגד. סיבה נוספת היא, אולי את חושבת שבעלך אינו מעריך אותך. כלומר, גם אם אין לו ביקורת עליך, הוא אולי לא "מפרגן" לך, ולא מעודד אותך. יתכן שזה מביא אותך למצב של ציפייה מתמדת למילה טובה של בעלך, וכאשר היא אינה מגיעה, יש אכזבה. במקרה כזה, יתכן שאת חוששת מתחושת האכזבה שאולי תגיע.

אבל יש גם סיבה אפשרית אחרת, והיא אינה תלויה בבעלך אלא בך עצמך. כל אדם מפתח תחושות, הנותנות לו ערך לחייו. מחד, התחושות האלה מיטיבות עימו. אך מאידך, הן עלולות להזיק לו. לדוגמא: אדם חשוב חי במתח, מפני שמוטלות עליו חובות בתחומים מגוונים. כדוגמת מנכ"ל של מפעל גדול, שלמתבונן מבחוץ, נראה בבירור שהמנכ"ל חייב להיות במתח. (כמובן, יתכן שהמנכ"ל עצמו רגוע לחלוטין, אבל אני עוסק בדמיונו של הרואה). אצל מי שחושב כך תתפתח הרגשת מתח תמידי, מפני שזה עוזר לו להרגיש שהוא "אדם חשוב", והראיה, שהוא במתח. אם כן, המתח נותן לאדם סיפוק מחד, אך מאידך, לא טוב לו עם זה, מפני שזה גורם מפריע בחיים. במצב כזה, יתכן שאם בא מישהו ומנסה להרגיע אותו, הוא מרגיש מאויים על ידו, שהרי הוא עומד לפגוע לו בהרגשת ה"אדם החשוב". אם כן, אצלכם, יתכן אולי שדווקא בעלך הוא המרגיע אותך, אבל במקום לקבל את יחסו בשמחה, את מרגישה מאויימת.

לסיכום: העליתי כמה אפשרויות, בידקי מה מהם אפשרי במשפחתכם, ומשם נסו שניכם, את ובעלך, לתקן.

מומלצים